تبلیغات

نان بلوط یا کلگ بلوط غذای بختیاری

نان بلوط یا کلگ بلوط یکی از انواع نان سنتی لرها و کردهاست


طرز تهیه


برای پختن این نان، میوهٔ بلوط توسط زنان و مردان از درخت چیده می‌شود میوه‌ها را با چاقویی بنام "رنجوک" پوست می‌گیرند عمل پوست گیری میوه بلوط را "کیکه" می‌گویند بلوطهای پوست گرفته شده را درون چاله‌ای بنام "لهه" که در آن آتش افروخته‌اند می‌ریزند پس از قرار گرفتن بلوط در لهه، مقداری آتش نیز روی بلوطها می‌ریزند تا حرارت حاصل از بالا و پایین، آن را کاملاً بپزد پس از گذشت مدتی لهه را خاموش می‌کنند و بلوطها را از آن بیرون می‌آورند و در آفتاب پهن می‌کنند تا کاملاً خشک شود سپس بلوطها را در آسیاب دستی بنام "برد ار" که نوعی آسیای بسیار ساده و ابتدایی است، آرد می‌کنند به این عمل "تلو" می‌گویند پس از اینکه بلوطها آرد شد مادهٔ حاصله را با آب جوش خمیر می‌کنند خمیر کردن آرد بلوط ممکن است در تغار یا کیسه صورت گیرد خمیر بدست آمده را سه روز گرم نگه می‌دارند تا کاملاً به عمل بیاید و به اصطلاح محلی تب کند پس از گذشت سه روز، خمیر بلوط را درون کیسه یا گونی ریخته و آن را در جریان آب جاری قرار می‌دهند در صورت نبودن آب جاری خمیر بلوط را با آب سرد می‌شویند در اثر شسته شدن خمیر بلوط با آب سرد، مزه تلخ آن از بین رفته و خمیر ترش می‌شود آرد بلوط شسته شده را هنگامی که هنوز آب دارد در آسیاب دستی آسیا می‌کنند آرد حاصل را روی دستمالی بنام "ریگو" قرار می‌دهند تا آب آن گرفته شود اکنون خمیر بلوط برای تهیه نان بلوط آماده است نان بلوط پس از پخته شدن به رنگ قهوه‌ای سوخته و کمی متمایل به سیاهی در می‌آید نان بلوط را به زبان لری "کلگ بلوط" می‌گویند